תובנות מריו + 20
מנהיגי העולם נפגשו ביוני 2012 להכריז על חזונם לעתיד בפסגה עולמית "ריו+20", 20 שנה לאחר הפסגה "סביבה ופיתוח" שללא ספק היתה אבן דרך משמעותית בקידום תפיסה של קיימות בסדר היום העולמי. מה ניתן ללמוד ממסמך הסיכום של הפסגה? להלן מספר סעיפים רלוונטים לקיימות בישראל שיש לעודדם:
(4) מעבר מדפוסי צריכה שאינם ברי קיימא לדפוסי צריכה וייצור ברי קיימא.
(38) יצירת מדדי התקדמות (progress) משלימים למדד התמ"ג המודד צמיחה כלכלית.
(47) עידוד עסקים לדווח על הפנמת קיימות בארגונם
(63) הפנמת שיקולים של חברה, סביבה וכלכלה בתהליכי קבלת החלטות, ושילוב חבילות אמצעים שונים (mix of measures) בכדי לקדם כלכלה ירוקה בקונטקסט של פיתוח בר קיימא
(98) עידוד מדינות לגבש אסטרטגיות לפיתוח בר קיימא
(136) הדגשת החשיבות של ערים בנות קיימא, לרבות התחדשות עירונית ונגישות בהן ללא כלי רכב
(226) אימוץ תכנית ל-10 שנים לייצור הרגלי צריכה וייצור מקיימים
(228) בקשה ממדינות לשפר אחריוּתיות בהפקת מינרלים ולצמצם השפעות שליליות על החברה ועל הסביבה
מתוך מסה עצומה של ניירות ואירועים המתרחשים בימים אלו בפסגה העולמית ריו+20, יש מקום להפנות תשומת לב לאלו הנוגעים בתחומים שנבחנו במסגרת תחזית קיימות לישראל 2030:
הצהרת ההון הטבעי - The Natural Capital Declaration
זו יוזמה של UNEP בשיתוף עם מוסדות פיננסיים - כ-37 מארגונים אלו כבר חתמו על הצהרה זו, בה הם מתחייבים להטמיע את ההתחשבות בהון הטבעי בפעילויות כגון: קביעת פרופילי סיכון, הערכת ערכי פקדונות, bonds equity של השקעות בחברות, מדיניות למתן אשראי בסקטורים העלולים לפגוע בהון הטבעי, וחישובי סיכון לצורכי ביטוח.
מסמך הצהרת ההון הטבעי, ו-אתר האינטרנט המוקדש להאסטרטגיה לניהול אינטגרטיבי של משאבי טבע סחירים של חגי קוט ואנדי בניקה במסגרת הפרויקט (בהכנה - הקישור לדף האסטרטגיות הכללי)
צריכה בת קיימא ו-sustainable lifestyles
באופן כללי יש מעט התייחסות לדפוסי הצריכה בריו+20, אך יש מקום לציין 2 אירועים (side events):
ארגון לא ממשלתי (ANPED) הוביל דיון על גיבוש אורח חיים מקיים ל-2050 (sustainable lifestyles), על ידי חדשנות חברתית שבעזרתה נוכל לחזור ולהישאר בתוך "גבולות" כדור הארץ (planetary boundaries). בנוסף, ארגון נשים בבחריין בשיתוף עם הארגון Earth Charter International יזמו דיון על "צריכה אל מול קיימות":
אירוע "צריכה אל מול קיימות" במסגרת פסגת ריו+20
אירוע "אורחות חיים מקיימים" במסגרת פסגת ריו+20
אסטרטגיה לצריכה בת קיימא של ד"ר מרים הרן וטלי שפיגל במסגרת הפרויקט.
חזון ברזיל 2050
הסקטור העסקי בברזיל גיבש חזון ארוך טווח ומספר תסריטים אפשריים לשנת 2050 כדי לזהות הזדמנויות עסקיות עתידיות. החזון מתייחס ל-9 תֶּמות, לרבות חברה, ערכים, אנרגיה, חקלאות, וצריכה.
אירוע "חזון לעסקים בברזיל 2050" במסגרת פסגת ריו+20
חזון קיימות לישראל 2030, במסגרת הפרויקט.
העיר ב-2030
הארגון ליוזמה סביבתית ברמה המקומית (ICLEI) הוביל שיח על השינויים המערכתיים הנדרשים בעיצוב הערים בעולם כדי שיהיו ברות קיימא.
אירוע "החלטות לגבי העיר ב-2030" במסגרת פסגת ריו+20
אסטרטגיה למרחב עירוני תוסס של ד"ר יודן רופא במסגרת הפרויקט.
מדד משולב חדש - רווחה מוכללת - Inclusive Wealth Index
בפסגה הושק מדד משולב חדש שגובש על ידי UNEP בשם "רווחה מוכללת" - Inclusive wealth, כמדד להערכת רמת הקיימות של מדינות. ישראל אינה מופיעה כמדינה הנמדדת באופן בלעדי אלא כחלק מקבוצת "שאר מדינות מערב אסיה", כך שלא ניתן להעריך את רמת תפקודה במדד זה.
סקירת מדדים משולבים במסגרת הפרויקט.
חוסנו של עם, חוסנו של כדור הארץ - Resilient People, Resilient Planet
בפסגת ריו+20 הוצג דוח של פאנל מומחים שהוזמן על ידי מזכ"ל האו"ם: Global Sustainability Panel. הדוח נותן ביטוי חזק למונח "חוסן" - resilience, גם בהקשר הסביבתי וגם בהקשר החברתי.
האירוע "Resilient People, Resilient Planet"במסגרת פסגת ריו+20, והמסמך
אסטרטגיה לחוסן ופיתוח עמידות של ד"ר רובי רוגל במסגרת הפרויקט.